perjantai 25. lokakuuta 2013

Kyynämöisen 1.-2. lk oppilaat muistelevat aikaa ennen ja nyt




Lapset haastattelivat äitejä, isiä ja isovanhempia, että millaista oli ennen ja millaista on nyt. Niitä asioita vielä yhdessä pohdittiin ja tämmöisiä tarinoita niistä syntyi:

Ennen vanhaan äitien, isien ja isovanhempien herkkuruokia lapsena olivat äidin tekemät lihapullat, makaroonilaatikko, jauhelihakastike ja perunat sekä mannapuuro. Kyynämöisten eppujen ja toppujen mieleisiä herkkuruokia ovat riisipuuro, hampurilaiset, pinaattiletut, broileri ja jauhelihapihvit sekä  itsetehdyt nekkutikut ja jäätelö.

Vanhemmat ja isovanhemmat kertoivat millaisia mukavia muistoja heillä oli lapsuudessaan. Heistä oli hauskaa, kun sai kesälomareissuilla käydä mummolassa ja kun perheen kanssa reissattiin serkkujen luona tai Särkänniemessä. Uimareissut isolla porukalla olivat kivoja sekä potkurilla ja hevosreellä ajelut. Myös sunnuntaipäivien rauhallinen vietto oli mukavaa, kun tupa oli siivottu ja radiosta kuunneltiin jumalanpalvelusta.

Eppujen ja toppujen hauskimmat muistot olivat hieman erilaisia.
"Norjan matka oli mukava, kun löysin tunturista palan poron alaleuasta."
"Bomba-talon reissu, kun sai juoda paljon kotikaljaa ja ostaa perjantaina reissusta uuden lelun."
"Kuusamon reissu, kun käytiin joka päivä uimassa ja hiihdettiin usein."
"Kun oltiin metällä ja löysin metsästä hirven pääkallon."

Koulun jälkeen ennen vanhaan tehtiin paljon kotitöitä: tiskattiin, oltiin navettahommissa apuna, huolehdittiin pienemmistä sisaruksista, siivottiin oma huone, tehtiin pihahommia ja kannettiin puita ja joskus laitettiin muulle perheelle ruokaa. Ja tietysti leikittiin kavereiden kanssa ulkona ja sisällä.

Eppu-toput kertoivat tekevänsä koulun jälkeen läksyt ja sen jälkeen he menevät pelaamaan tietokoneella. Joskus he käyvät uimassa tai menevät kaverin luo kylään. Kotitöitäkin pitää tehdä: tyhjentää tiskikone, kolata lumia, leikittää ja ulkoilluttaa koiria, auttaa isää navettatöissä ja joskus traktorin korjauksessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti